Skip to main content

Hoelang moet zuurkool koken? Zuurkool uit een zakje – zoals je ‘m in de supermarkt koopt – is best een vreemd product. Het is in feite heel dun gesneden witte kool, ingemaakt met zuur. Door dat proces wordt de kool lekker friszuur, scherp en zacht. Rauw is de kool al heel smakelijk, maar het is vaak lekkerder om de zuurkool eerst nog even te koken. Hoe en hoelang je dat doet, dat lees je hier. PS we delen ook een simpele tip waarmee je zuurkool nóg smaakvoller maakt!

hoelang zuurkool koken

Hoelang moet zuurkool koken?

Zuurkool moet ongeveer 0 tot 30 minuten koken. Oftewel: het hangt af van je eigen smaak. Hoe langer je zuurkool kookt, hoe minder scherp en zuur de smaak en hoe zachter de kool. Op de verpakking van zuurkool staat vaak ‘20 tot 30 minuten’ maar dat hoeft dus niet! Het is aan jou wanneer de zuurkool gaar is. Wij zitten vaak een beetje in het midden: zo’n 15 minuten.

Je kunt zuurkool ook rauw eten. Dan is het extra zuur en knapperig. Net wat je lekker vindt!

Leestip: Welke kruiden moet je écht in huis hebben?

Hoe kook je lekkere zuurkool?

Zuurkool kook je niet in een volle pan met water, zoals je doet met veel andere groenten. Ook mag het water eigenlijk niet koken, want dan gaan er veel voedingsstoffen verloren. Hoe je zuurkool op de juiste manier opwarmt, dat leggen we je uit:

Stap 1) Doe de zuurkool in een pan

Gebruik een normale kookpan. Voeg de zuurkool en het vocht in de verpakking toe.

Stap 2) Voeg extra vocht toe

Zuurkool hoeft niet onder water te komen staan. Toch gaat het opwarmen makkelijker met wat extra vocht. Voeg daarom nog een klein beetje water toe zodat de zuurkool ongeveer tot een derde of tot de helft onder staat.

Stap 3) Verwarm de zuurkool

Zet het vuur op een lage stand. Het vocht mag niet gaan koken, dan verlies je veel smaak en voedingsstoffen.

Stap 4) Roer regelmatig

Schep de zuurkool regelmatig om zodat het gelijkmatig verwarmt. Verdampt het vocht erg snel? Dek de pan dan af met een deksel.

Stap 5) Giet het af (zie ‘hoelang moet zuurkool koken?’)

Is de zuurkool zo zacht als je ‘m wil, giet het eventuele overgebleven vocht dan weg. Verwerk de zuurkool daarna in je gerecht. Bijvoorbeeld in een stamppot met aardappelen, zuurkoolspek en jus, of op een broodje hotdog!

Leestip: Hoe maak je jus? (het beste basisrecept)

Tip voor meer smaak

In plaats van water, kun je ook wijn of appelsap gebruiken om de zuurkool in te verwarmen. Dit geeft de zuurkool extra veel smaak en maakt het iets minder zuur en scherp.

Meer receptinspiratie en kooktips?

Onze website barst van de heerlijke recepten voor avondmaaltijden, uitgebreide lunches, spectaculaire borrels en lekkere hartige en zoete snacks. Last van keuzestress? Misschien helpen deze handige lijstjes je verder…

7x cheesecake recepten
14x verjaardagshapjes
9x speciale koffie met alcohol (cocktails)
14x lunch ideeën
17x recepten voor kinderen

En eh, volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: