Welke kruiden in tomatensoep? Hoewel iedereen deze soep wel eens gegeten heeft, weet heus niet iedereen hoe je tomatensoep écht lekker klaarmaakt. Het is namelijk heel makkelijk, maar voor die typische diepe en zoete smaak heb je de juiste ingrediënten en kruiden nodig. Wij zetten de kruiden die je nodig hebt op een rij!
Welke kruiden in tomatensoep?
In tomatensoep zijn er een paar kruiden die echt goed matchen met de natuurlijke zoete en frisse smaak van tomaten.
Basilicum – De bekendste en meest gebruikte is basilicum. De smaak is fris, kruidig en bijzonder aanwezig. Toch wordt het niet snel té. Voeg verse (fijngehakte) basilicum toe of gedroogde, dat is ook lekker.
Oregano – In de Italiaanse keuken kun je niet zonder oregano en ook in tomatensoep werkt het erg goed. Het voegt een aardse en lichtpittige smaak toe aan de soep. Voeg trouwens niet te veel toe, want dit kan wel erg overheersen.
Zwarte peper – Zwarte peper geeft de soep wat pittigs en versterkt de andere smaken in de soep. Voeg de peper het liefst versgemalen toe.
Zout – Met een snuf zout maak je de smaak nog dieper en rijker. Maar voeg niet zomaar een grote lepel zout toe aan de soep. De ene tomaat is namelijk beter op smaak dan de andere. Zout is niet eens altijd nodig!
Tijm – Nog zo’n mooi kruid dat veel wordt gebruikt in combinatie met tomaten. Het is kruidig en licht bitter. Voeg takjes verse tijm of een lepeltje gedroogde tijm toe, het is allebei prima.
Rozemarijn – Rozemarijn heeft een typische parfumachtige smaak en met te veel rozemarijn kan je soep wel erg kruidig worden. Voeg het dus met mate toe. Een klein snufje doet al een hoop.
Chilivlokken of Hot & Spicy Kruidenmix – Houd je van wat pittigere tomatensoep? Voeg dan chilivlokken of onze Hot & Spicy Kruidenmix toe. Onze kruidenmix is extra goed op smaak, spicy maar niet overweldigend, en heerlijk op en door zo’n beetje alles.
Leestip: Hoelang kun je soep bewaren? (koelkast en vriezer)
Goed om te weten: je hoeft niet alle bovenstaande kruiden toe te voegen voor heerlijke tomatensoep. Kies één of twee kruiden, zout en voeg vooral ook iets pittigs toe. Ga bijvoorbeeld voor de combinatie basilicum, oregano, zout en Hot & Spicy Kruidenmix.
Welke ingrediënten heb je nog meer nodig voor tomatensoep?
Oké, met kruiden alleen ben je er nog niet. Maar wel al halverwege, want verder heb je voor tomatensoep verrassend weinig ingrediënten nodig.
Tomaten – Het belangrijkste van tomatensoep: de tomaten. Hoe rijper de tomaten, hoe smaakvoller je soep zal zijn. De goedkoopste tomaten uit de supermarkt zijn vaak erg waterig en daar heb je veel kruiden en smaakmakers bij nodig. Je kunt ook tomaten uit blik gebruiken. Ga voor kwalitatieve tomaten (dat zijn vaak de wat duurdere) want die hebben de diepste smaak.
Ui – Met ui geef je de tomatensoep een goede basis vol smaak, met een scherp randje. Snipper de ui en fruit het een paar minuten aan in een scheut olie, zodat de smaken goed vrijkomen.
Knoflook – Heeft dit echt uitleg nodig? Knoflook en tomaten matchen zó goed. Ook in soep. Fruit dit ook even aan in wat olie, samen met de ui.
Bouillon – Ga voor een goede bouillon, liefst een groentebouillon zodat je de tomatensoep vegetarisch houdt.
Tip: gebruik een siliconen soeplepel om de soep goed door te roeren en netjes en hygiënisch te serveren.
Meer soep
Tomatensoep is de allemansvriend onder de soepen. Van jong tot oud, van oost tot west: iedereen houdt er (op z’n eigen manier) van. Heb je zin in een keer wat anders? We kunnen onze Pindakaassoep, Doperwtensoep met munt en Lasagne Soep ook zeker aanraden!
Vond je dit een handig artikel? Volg ons dan zeker op Instagram, Facebook en TikTok of scoor een van onze kookboeken voor meer inspiratie en tips.
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: