Schnitzel bakken. Iedereen die dat wel eens heeft gedaan weet: dat is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Zo lekker als op de Oostenrijkse piste smaken ze vaak niet. Maar het kan zeker wel! Gewoon thuis, in je eigen keuken en met een normale koekenpan. Wij delen tips voor de perfecte goudbruine en knapperige schnitzels. Mét een schijfje citroen, natuurlijk.
Hé volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar vind je nog meer tips en recepten.

Schnitzel bakken in 6 stappen
De basis van een goede schnitzel is het vlees. De échte schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees. En als het even kan, haal je dat bij een goede slager!
Recepttip: Frietje Parmezaan (lekker voor erbij)
Stap 1. Vlees voorbereiden
Schnitzels worden het beste als het vlees goed dun is. Dan bakt het sneller en gelijkmatiger. Leg het vlees tussen twee vellen bakpapier en sla het goed plat. Met een deegroller, iets anders zwaars (en niet breekbaars, natuurlijk) of zelfs een speciale vleeshamer.
Stap 2. Paneren
Zet drie diepe borden klaar: een met bloem, een met een geklutst ei en een met paneermeel of panko. Paneermeel is fijner dan panko, waarmee je juist weer een grovere korst krijgt.
Haal het vlees eerst door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door de paneermeel of panko. Wil je een extra dikke paneerlaag? Haal het dan nog eens door het ei en de paneermeel.
Stap 3. Olie opwarmen
Zet een stevige pan op middelhoog vuur. Voeg een flinke laag olie toe, waarmee je minimaal de hele bodem bedekt. Zo wordt de schnitzel bijna gefrituurd en dat is stiekem toch ‘t lekkerst. Gebruik neutrale olie die goed heet kan worden, het liefst zonnebloemolie.
Stap 4. Olie testen
Het is belangrijk dat de olie goed heet is voordat je de schnitzel in de pan legt. Anders wordt ‘ie zompig. Het mag ook niet té heet zijn, want dan verbrandt de korst. Strooi een paar korrels paneermeel of panko in de pan. Gaan ze ‘dansen’ en bakken? Dan is de olie heet genoeg.
Stap 5. Schnitzel bakken
Leg de schnitzel voorzichtig in de pan en laat ‘m dan met rust. Bak de schnitzel ongeveer 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. De korst moet goudbruin zijn voordat je de schnitzel omdraait met een siliconen spatel of tang. Draai ‘m niet eerder! Dan valt de korst uit elkaar. Schud de pan af en toe lichtjes om te voorkomen dat de schnitzel vastbakt.
Stap 6. Schnitzel serveren
Haal de schnitzel uit de pan en laat ‘m dan even uitlekken op keukenpapier. Zo blijft de korst mooi krokant! Serveer het vlees met een schijfje citroen voor de échte experience.
Lekker bij schnitzel
Naast een schijfje citroen, horen frietjes er natuurlijk ook bij. Of…
- Krokante Aardappels
- Zelfgemaakte romige aardappelpuree
- Gebakken Aardappelsalade
- Apfelstrudel Pannenkoek (als toetje!)
Wil je meer receptinspiratie? Scoor een van onze kookboeken!