Skip to main content

Hoe maak je aardappelpuree? (6 tips)

Hoe maak je aardappelpuree? Of je nu een studentikoze amateurkok bent of een professionele chef: aardappelpuree hoort thuis in je repertoire. Niet uit een zakje natuurlijk, want zelfgemaakte aardappelpuree is romig, boterzacht en écht comfortfood. Heerlijk bij een klassiek AVG’tje, maar ook bij een chique diner. Wij leggen je uit hoe je in 6 stappen de lekkerste aardappelpuree maakt.

Hoe maak je aardappelpuree?

Aardappelpuree valt of staat met de juiste ingrediënten en je stampskills. Want niemand houdt van een droge, smaakloze puree met korrelige stukjes. Dit is hoe je aardappelpuree altijd zijdezacht en goed op smaak wordt…

Leestip: Hoelang moeten zoete aardappelen koken?

Ingrediënten aardappelpuree

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 200 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Eventueel andere kruiden, zoals verse bieslook, gedroogde peterselie en/of een snufje kaneel

Aardappelpuree maken in 6 stappen

Ingrediënten in de aanslag, prakken maar!

Tip: serveer de aardappelpuree met jus, groenten en een stukje varkenshaas! Hier lees je hoe je varkenshaas lekker mals klaarmaakt.

1. Schillen

Het is een béétje een inkoppertje, maar we benoemen het hier toch maar even: aardappelpuree maak je met geschilde aardappelen. Met de schil krijg namelijk nooit een mooie gladde puree, en dat is juist wel waar we voor gaan. Schil de aardappelen en snijd lelijke of ruwe stukjes weg.

2. Koken

Vul een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Voeg daarna de aardappelen en een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen vervolgens 17 tot 22 minuten. Glijdt je vork makkelijk in de aardappel? Dan zijn ze goed. Giet de aardappelen voorzichtig af.

3. Aardappelpuree stampen

Stamp de hete aardappelen in een pan of ruime schaal zo fijn mogelijk. Gebruik daar een stampotstamper voor (je weet wel: zo’n lange tang met een platte onderkant van S-vormig metaal) of een pureeknijper. Met een pureeknijper (of aardappelpers) krijg je een mooie zijdezachte puree.

4. Melk en boter toevoegen

Voeg vervolgens de melk en boter toe aan de aardappelpuree. Verwarm de melk het liefst even voor in een pannetje of in de magnetron, zodat de aardappelpuree niet te veel afkoelt. Voeg de boter in blokjes toe, zodat het makkelijker smelt en mengt. Stamp de puree vervolgens weer goed door elkaar.

5. Kloppen

Is de puree zo glad als je kan? Pak er dan een garde bij en klop de aardappels nu luchtig op. Doe dat boven het vuur, zodat de puree warm blijft.

6. Op smaak brengen

Breng de zelfgemaakte aardappelpuree tot slot op smaak met peper, zout en eventueel andere kruiden.

Meer met aardappel

Pureren is maar één van de vele dingen die je met aardappelen kunt doen. Meer zin in iets knapperigs? Ga dan voor…

Check onze website voor nog veel meer lekkere recepten. Of volg ons op Instagram, Facebook en TikTok – daar delen we nog meer inspiratie en handige tips met je.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: