Skip to main content

Speklappen bakken: zo bak je ze mals en krokant!

Speklappen bakken, hoe doe je dat nou lekker mals maar mét zo’n mooi krokant randje? Want zo eten wij ze het liefst. In dit blog vertellen we je hoe je speklapjes klaarmaakt in de pan of op de barbecue. Zo gedaan!

speklappen bakken

Speklappen bakken in 4 stappen (mals en krokant)

Het bereiden van speklapjes is niet lastig, maar toch mislukt dit vlees bij veel mensen. De meest voorkomende problemen: smaakloos, taai en verbrande randjes. Met dit stappenplan voorkom je dat en bak je ze perfect!

Stap 1) Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal de speklapjes 30 minuten voordat je ze gaat bakken uit de koelkast. Laat ze op het aanrecht rustig op kamertemperatuur komen, dan wordt het vlees straks malser.

Stap 2) Kruid de speklappen

Smeer het spek rondom in met peper, zout en andere kruiden. Onze tip: deze Hot & Spicy Kruidenmix, of Caribbean Kruidenmix.

Heb je de tijd? Laat de speklappen dan nog een uur of zelfs een hele nacht rusten. Zet het vlees dan wel terug in de koelkast en begin daarna bij stap 1.

Stap 3) Verhit een pan

Verhit een stevige koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Smelt een klont boter in de pan en wacht tot de boter bruist en bruin kleurt.

Stap 4) Bak de speklappen

Leg de speklapjes voorzichtig in de pan. Doe dat in een van-je-af-beweging, zodat het vet niet tegen je aan spettert. Of draag, gewoon voor de zekerheid, een mooi keukenschort. Ook slim: leg een spatrooster over de pan, zo kan het vocht er wel uit maar beperk je de spetters.

Hoelang moeten speklappen bakken?

Bak de speklappen aan beide kanten 4 tot 5 minuten. Zo bakt het varkensvlees goed gaar en worden de randjes lekker knapperig. Lepel af en toe wat boter of marinade over de speklappen.

Wil je zachtere speklapjes? Zet het vuur iets lager en voeg, voordat je het vlees in de pan legt, een scheut water toe aan de boter. Leg de speklapjes hierin en sudder het vlees ongeveer 30 minuten. Draai ze af en toe om. Het vlees wordt zo lekker mals.

Leestip: 5 slimme manieren om maiskolven te bereiden (bijvoorbeeld op de barbecue!)

Speklap van de barbecue

Speklapjes zijn ideaal barbecuevlees. Het smokey effect van de kolen komt bij spek heel goed tot z’n recht. Zorg dat de barbecue goed heet is en bak het vlees ongeveer 4 tot 6 minuten per kant. Smeer de lapjes vooraf in met een marinade van olie of boter en kruiden. Door het vet kunnen de speklappen wel sneller verbranden, dus houd ze goed in de gaten. Ontstaat er vuur, verplaats de speklapjes dan naar een ander stuk op het rooster.

Leestip: Hoe steek je een BBQ aan?

Speklappen bakken met of zonder boter?

Je kunt speklappen met én zonder boter bakken. Spek is al vettig vlees, dus het heeft niet per se extra vet nodig om goed te bakken. Toch vinden wij het lekkerder met extra boter. Dan wordt het vlees malser en de randjes lekker knapperig. Het geeft bovendien extra smaak.

Meer vlees

Karbonades, biefstuk, kip… You name it en wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Waarom? Omdat veel mensen niet weten hoe ze vlees op de állerlekkerste manier klaarmaken. Dat vinden we zonde, daarom helpen we je op weg met onze supersimpele stappenplannen!

Ook op Instagram, Facebook en TikTok delen we lekkere recepten en handige kook- en baktips. Volg je ons daar al?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: