Skip to main content

Tzatziki maken: het beste basisrecept

Wil je zelf tzatziki maken? Dan waarschuwen we je vooraf: ons basisrecept voor de Griekse dip is zó goed dat je er spontaan de Sirtaki van gaat dansen. Met romige yoghurt, frisse komkommer en een subtiel (nou ja…) vleugje knoflook bouw je een dip die perfect past bij van alles. Van gebakken aardappeltjes tot salades. Zo maak je tzatziki zelf!

 Recepttip: Griekse Pita’s

Tzatziki maken

Hoe maak je tzatziki? (recept)

Wij eten zelfgemaakte tzatziki het liefst op een Broodje Gyros. De verkoelende tzatziki maakt de zoute, licht pittige pita helemaal af! Of serveer ‘m als dip bij reepjes groenten of kipspiesjes. Trek gekregen? Dit is ons favoriete basisrecept voor tzatziki.

Zelfgemaakte tzatziki ingrediënten

Voor een schaaltje heb je nodig:

  • 6 eetlepels Griekse yoghurt (liefst 10% vet)
  • Een halve komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie extra vierge naar smaak
  • Peper
  • Zout

Optioneel: 10 blaadjes verse munt en 3 takjes peterselie
Optioneel: 1 tl azijn of citroensap

 Tip: Heb je geen yoghurt in huis maar wel kwark? Je kunt ook prima tzatziki maken met kwark!

Zelf tzatziki maken

Tzatziki maken doe je binnen 5 minuten. Dat maakt deze iconische Griekse saus misschien wel nóg lekkerder…

Ook handig: hier bekijk je een receptvideo van hoe je tzatziki maakt!

Stap 1. Rasp de komkommer

Was de komkommer en snijd ‘m in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Dit deel gebruik je niet. Rasp de rest van de komkommer met een medium rasp. Je wil geen dunne prut, maar ook niet te grove stukken.

Stap 2. Uitlekken

Knijp de komkommerrasp vervolgens zo veel mogelijk uit. Doe dat gewoon met je (schone) handen. Je kunt de komkommer ook in een zeef doen en uitdrukken met een grote pollepel.

Stap 3. Mengen

Pers de teentjes knoflook en snijd eventueel de verse kruiden fijn. Mix de komkommer met de knoflook, kruiden, yoghurt, het citroensap en/of de azijn. Citroensap en azijn zijn optioneel: het maakt de dip net iets zuurder en dieper van smaak.

Stap 4. Op smaak brengen

Roer het goed door en breng de tzatziki op smaak met peper, zout en lekker veel olijfolie extra vierge.

Recepttip: Gyros Twister Fries

Nog meer dips

Dippen? Daar hebben wij wel verstand van. Niet voor niets hebben we op onze website een speciale categorie voor onze favoriete dippies: de Dinsdag Dips. Denk aan Joppiesaus, Nacho Cheese Dip, Zelfgemaakte Heksenkaas en nog veel meer!

Volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer inspiratie en tips.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: