Skip to main content

Welke wijn bij mosselen? (rood en wit)

Welke wijn bij mosselen? En dan bedoelen we niet alleen de wijn die je gebruikt om de mosselen klaar te maken, maar ook de wijn die je erbij drinkt. Van een pannetje vol Zeeuwse mosselen geniet je natuurlijk pas écht als je ‘m combineert met de lekkerste wijn. Wij vertellen je welke wijn je moet hebben.

welke wijn bij mosselen

Welke wijn bij mosselen?

Zilte mosselen komen het beste tot hun recht met een goed wijntje. Zowel ín het gerecht als náást het gerecht.

Welke wijn gebruik je voor mosselen?

Laten we beginnen met het gerecht zelf. Mosselen zijn heerlijk als je ze afblust met een scheut wijn. Het is het makkelijkst om dezelfde wijn te gebruiken als de wijn die je erbij wil drinken. En dat is ook qua smaak een goed idee: zo zorg je ervoor dat de drank en het gerecht mooi bij elkaar passen. Ook al is het maar subtiel! Gebruik natuurlijk niet een te dure wijn. Dat is zonde, veel van de smaak vervliegt tijdens de bereiding.

Leestip: Welke olijfolie gebruik je om te bakken (en welke absoluut niet)?

Witte wijn bij mosselen

Bij mosselen drink je het liefst een subtiele en droge witte wijn. Een lichtfruitige smaak past er goed bij, maar ga niet voor een te zoete. Drink bij mosselen een Elzasser, Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc of Sauvignon Blanc. Bubbels doen het ook altijd goed. Maak je de mosselen met een roomsaus, ga dan voor een Chardonnay. Dat is een goede match met room!

Leestip: 6x onmisbare tips om je kruiden netjes op te bergen

Rode wijn bij mosselen

Net als bij de meeste andere vissoorten en schelp- en schaaldieren is witte wijn vaak het lekkerst. Maar rode wijn kan ook zeker! Ga dan voor een subtiele en niet te zware rode wijn. Geen houtgerijpte, dus. Welke dan wel? Een lichte Pinot Noir, Beaujolais, Spatburgunder, Cabernet Franc of een subtiele Merlot bijvoorbeeld.

Meer wijn-spijscombinaties

Wijn maakt alles beter. Althans… de júíste wijn. Wij vertellen je meer over de lekkerste combinaties:

Op Instagram, Facebook en TikTok delen we onze recepten en slimste kooktips ook. Volg je ons daar al?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: