Flammkuchen maken. Deze Duitse pizza is al een tijdje ook in Nederland heel populair. Vooral bij de borrel, bij de soep of als voorgerecht. De bodem is dun en knapperig en de toppings zijn simpel en zout. En je kunt er ook nog eens lekker mee variëren. In dit blog leggen we je in 6 stappen uit hoe je de perfecte flammkuchen maakt met ons recept. Gewoon thuis, in je eigen keuken.
Hoe maak je flammkuchen?
Flammkuchen kun je heel goed snel klaarmaken. Zeker als je kant-en-klaar deeg gebruikt. In veel supermarkten heb je tegenwoordig speciaal (dun) flammkuchendeeg. In dit recept geven we je ook een recept voor zelfgemaakt deeg, maar als we heel eerlijk zijn: kant-en-klaar deeg is net zo lekker en veel makkelijker!
Flammkuchen ingrediënten (recept)
Voor 1 flammkuchen heb je nodig:
Deeg:
- 200 gram bloem
- 100 ml water
- 2 eetlepels olijfolie
- Snufje zout
Toppings:
- 100 gram crème fraîche
- 1 kleine (rode) ui, in dunne ringen gesneden
- 75 gram gerookte spekjes
- Verse bieslook
- Peper
Leestip: 7x pizzarette recepten
Flammkuchen maken in 6 stappen
In dit stappenplan leggen we je uit hoe je zelf deeg maakt voor de bodem van de flammkuchen. Gebruik je een kant-en-klare bodem? Begin dan bij stap 3.
Stap 1. Maak het deeg
Meng de bloem, water, olijfolie en een snuf zout in een kom. Kneed het deeg goed door totdat het soepel en elastisch is. Is het deeg glad? Vorm een bol en leg het even aan de kant. Het deeg hoeft niet te rijzen.
Stap 2. Uitrollen
Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit met een deegroller. Zorg dat het deeg écht dun is, maar dat het niet scheurt. Hoe dunner, hoe beter de flammkuchen!
Stap 3. Oven voorverwarmen
Leg de bodem op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Stap 4. Insmeren
Smeer de crème fraîche uit over de bodem. Dit is de basis voor je flammkuchen.
Stap 5. Toppings toevoegen
Beleg de flammkuchen met de dunne uienringen en spekjes.
Stap 6. Bak de flammkuchen
Schuif de bakplaat in de oven en bak de flammkuchen in ongeveer 12-15 minuten knapperig en goudbruin. Houd ‘m wel goed in de gaten. Doordat de bodem zo dun is, kan het ook snel verbranden. Als de randjes en spekjes krokant zijn, is de flammkuchen klaar. Snijd ‘m in stukken, top af met gemalen peper en bieslook en serveer direct!
Wist je dat we ook kookboeken hebben gemaakt? Daarin vind je de lekkerste recepten voor maaltijden, snacks en drankjes!