Quiche maken, wie houdt er niet van? Want hallo: het is taart. Nou ja, een hartige taart dus, die geschikt is voor elke maaltijd: van brunch tot avondeten. Met de juiste basis bak je een mooie quiche vol smaken en een heerlijke rand. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je quiche stevig is en niet nat uit elkaar valt? Dat leggen we je uit!
Quiche maken: hoe doe je dat?
Een goede hartige taart bestaat uit een knapperige korst, een smeuïge vulling en goede kruiden. Het mooie is dat je eindeloos kunt variëren. Van de klassieke quiche Lorraine tot een spicy versie met kip (onze Quiche Hete Kip!). De basis is eigenlijk altijd hetzelfde…
Quiche ingrediënten (basis)
- De bodem: gebruik bladerdeeg of hartig taartdeeg (dat is minder vet) om de bodem en korst van de quiche te maken.
- Eimengsel: dit is waar de precisie om de hoek komt kijken! Voor een goede quiche gebruik je namelijk de juiste verhouding ei en vocht. Zo wordt de taart stevig maar wel smeuïg. Een goede vuistregel is 1 ei op 75 ml vloeistof. Gebruik je 3 eieren? Voeg dan niet meer dan 225 ml vocht (zoals slagroom) toe.
- Vulling: ook met de vulling moet je zorgvuldig zijn. In de ingrediënten kan namelijk meer vocht zitten dan je denkt. Neem tomaten: als je die gebruikt, is het slim om minder vocht en een ei meer toe te voegen. Kies verder gewoon wat je lekker vindt: spekjes, kaas, spinazie, paprika, champignons…
- Kruiden: onmisbaar, dat begrijp je! Het hangt natuurlijk af van de ingrediënten die je gebruikt, maar over het algemeen heeft iedere quiche sowieso zout en peper nodig. Tip: bekijk onze kruidenmixen eens, die kun je ook gebruiken voor een heerlijke hartige taart!
Hoe maak je een quiche?
Zo, de basis is duidelijk. Met deze 6 stappen bak je iedere quiche mooi goudbruin, stevig en knapperig!
Leestip: 11x recepten met bladerdeeg
Stap 1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2. Bodem bekleden
Bekleed een quichevorm met bakpapier of vet de vorm goed in. Leg het deeg erin en zorg dat de vorm helemaal is afgesloten. Het mengsel moet er goed in blijven! Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat de lucht kan ontsnappen en de bodem mooi krokant kan worden.
Stap 3. Eimengsel maken
Maak een mengsel van eieren, room en kruiden. Klop dit goed op.
Stap 4. Groenten voorbereiden
Snijd de vulling voor de quiche fijn. Gebruik je vochtige groenten, zoals spinazie of champignons? Bak die dan alvast kort aan. Zo voorkom je dat je quiche straks te nat wordt.
Stap 5. Vullen
Verdeel de vulling over de bodem. Giet het eimengsel eroverheen en zorg dat alles goed verspreid is.
Stap 6. Bakken
Zet de quiche in de voorverwarmde oven en bak ‘m 30 tot 40 minuten. Daarna is het eimengsel stevig, de bovenkant mooi bruin en de rand knapperig. Laat de quiche even afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Dan blijft de vorm beter.
Wist je dat we ook kookboeken hebben gemaakt? Daarin vind je allerlei lekkere recepten!
Meer kook- en baktips
Vond je dit een handig artikel? Goed nieuws: op onze website geven we nog véél meer slimme tips voor je maaltijden, hapjes, drankjes en meer. Lees hier verder:
- Vis ontdooien, zo doe je dat veilig en snel
- Eiersalade maken (makkelijk basisrecept)
- Teriyakisaus maken: zo doe je dat zelf
- Gehaktballen maken in 5 stappen
- Een BBQ organiseren: 7 tips voor een geslaagd diner
Op onze social media (Instagram, Facebook en TikTok) delen we nog veel meer tips en tricks. Volg je ons al?