Skip to main content

Sushirijst maken: in 6 stappen perfecte rijst

Sushirijst maken. Doe je het goed, dan heb je de perfecte basis voor chef-waardige sushirolls. Mislukt het, dan valt je sushi uit elkaar of is het een taaie hap. Of nog erger: het smaakt nergens naar. Wij leggen je uit hoe je in 6 stappen sushirijst maakt zoals het hoort.

sushirijst maken

Sushirijst maken

Sushi bestaat uit maar drie onderdelen: nori (zeewier), rijst en vulling. Aan het eerste kan niet zo veel mislukken, maar bij de rest is kwaliteit écht belangrijk. Daar valt of staat je sushi mee. Dit is hoe je sushirijst op de juiste manier klaarmaakt.

Leestip: 23x sushisoorten (met naam) die je moet kennen

Sushirijst ingrediënten (recept)

  • 500 gram sushirijst (te koop bij de meeste supermarkten en bij Aziatische supermarkten)
  • 600 milliliter water
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout

Leestip: Hoe eet je met stokjes? 8 tips!

Zo maak je sushirijst

Voordat je begint nog even dit: begin op tijd. Het proces van sushi wassen, koken en koelen doe je niet zo een-twee-drie. Echt ingewikkeld is het gelukkig niet…

Stap 1: Wassen

Sushirijst bevat veel zetmeel. Daar kan de rijst erg door gaan klonteren. Dat wil je niet, daarom moet je de rijst goed wassen. Doe de rijst in een zeef en spoel het af onder de koude kraan totdat het water helder is.

Stap 2: Sushirijst koken

Doe de rijst in een ruime pan met een dikke bodem. Voeg het water toe, dek de pan af met een deksel en breng dit aan de kook. Laat het 2 minuten koken. Zet het vuur middelhoog en laat dit nog eens 5 minuten koken. Zet het vuur vervolgens heel laag en laat de sushirijst nog 12 minuten koken. Roer de rijst tussendoor regelmatig door.

Stap 3: Rusten

Haal de pan van het vuur en laat de rijst (met deksel op de pan) nog 10 tot 15 minuten rusten.

Stap 4: Ingrediënten mengen

Meng de azijn, suiker en het zout in een pannetje. Verwarm dit totdat de suiker is opgelost. Laat het vervolgens even afkoelen.

Stap 5: Op smaak brengen

Schep de rijst over in een glazen of houten schaal. Geen metalen schaal, dat tast de smaak van de rijst aan! Giet de azijn met suiker en zout over de rijst.

Stap 6: Sushirijst afkoelen

Schep de rijst met een houten of plastic spatel voorzichtig om. Doe dat met vouwbewegingen en zonder te drukken op de rijst, zodat het geheel mooi luchtig blijft. Wuif tegelijkertijd met een waaier of dienblad zodat er veel koude lucht bij de rijst komt. Hierdoor koelt de sushirijst sneller af en gaat het mooi glanzen.

Leestip: Zo maak je zelf sushi

Recepten met sushirijst

Na deze 6 stappen heb je een portie afgekoelde sushirijst. Daar kun je natuurlijk sushi mee maken, maar wat dacht je van dit…?

Zin in nog veel meer inspiratie? Bekijk de recepten op onze website of op Instagram, Facebook en TikTok.

Vind je onze recepten leuk? Haal onze kookboeken in huis: