Wil je tapenade maken voor een borrel, barbecue of Mediterraan recept? Zeker doen. Want zoals voor veel dingen geldt: zelfgemaakt is ‘t altijd beter. Deze smaakvolle spread uit de Franse keuken smaakt fantastisch op een stokbroodje of als dip bij rauwkost. Dit is ons favoriete recept.

Tapenade maken
Officieel maak je tapenade met olijven, kappertjes en ansjovis. Maar de tapenade die je tegenwoordig in de supermarkt vindt, is bijna altijd zonder ansjovis. Ook vind je vaak rode tapenade, die is dan op basis van olijven en zongedroogde tomaten.
Wij maken de tapenade ook zonder ansjovis. Wij houden wel van zo’n zout visje, maar daar is niet iedereen in onze omgeving het mee eens. Vandaar.
Tapenade ingrediënten
- 100 gram verse olijven (zonder pit en zwart of groen naar keuze, een mix kan ook)
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 2 el kappertjes
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 el citroensap
- Peper naar smaak
Hoe maak je tapenade?
Tapenade is écht een kwestie van blenden en klaar. Doe dat met een vijzel, staafmixer of hakmolentje. Er mogen best wat stukjes in de tapenade blijven zitten, dat geeft het wat meer structuur. Mix dus niet te lang. Blijft de tapenade wat droog? Voeg dan 1 eetlepel olijfolie of olie uit het bakje olijven toe. Breng de tapenade vervolgens op smaak met peper. Zout is vaak niet nodig.
3 tips voor tapenade
Zoals je hierboven wel zo’n beetje proeft: er is niet maar één perfect tapenaderecept. Houd deze 3 tips in je achterhoofd, dan komt het sowieso goed.
1. Experimenteer met smaken
Laat je creativiteit de vrije loop en voeg extra ingrediënten toe aan je tapenade. Denk aan zongedroogde tomaten, citroenrasp, walnoten, Parmezaanse kaas, geroosterde paprika’s of zelfs truffel (voor een truffeltapenade). Ook lekker: voeg een vleugje kruiden toe, zoals onze Italiaanse Kruiden of Hot & Spicy. Of ga voor een klassiekere versie met ansjovis. Je kunt zelf fantastische combinaties maken!
2. Gebruik ingrediënten van goede kwaliteit
Je maakt tapenade met maar een paar ingrediënten. Juist daarom is het zo belangrijk dat die ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Dat is cruciaal voor de smaak! Kies daarom altijd voor de beste (liefst verse) olijven en kappertjes. En gebruik natuurlijk de allerlekkerste extra vierge olijfolie die je hebt! Twijfel je welke olijfolie je moet hebben? Hier lees je er meer over.
3. Maak de tapenade vooraf
Verse tapenade betekent niet dat je het à la minute moet knutselen. Het betekent dat je het zelf maakt en met verse ingrediënten. Je kunt tapenade namelijk prima al een dag (of zelfs een paar dagen) van tevoren maken. Zo kunnen de smaken goed intrekken en wordt het misschien wel nog lekkerder. Bewaar het wel in de koelkast en in een luchtdicht potje.
Meer dips
Ben je sip, maak een dip. Nee, maar echt: serveer (naast de tapenade) nog een paar dips om je borreltafel helemaal compleet te maken.
Of bekijk meer recepten op onze website of in één van onze kookboeken! En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog veel meer inspiratie.