
Tonijn bakken. Een stevig stuk vis, bomvol smaak en lekker luxe in allerlei gerechten. Tonijn is eigenlijk een beetje de biefstuk van de zee, als je ‘t zo bekijkt 😉 Ook tonijn moet je precies lang genoeg bakken voor een perfect boterzacht visje. Met ons handige stappenplan bak je in 5 stappen de lekkerste tonijnsteak.
Ook op Instagram, Facebook en TikTok delen we slimme tips en fantastische recepten! Volg je ons daar al?
Tonijn bakken in 5 stappen (tonijnsteak)
Tonijn bakken luistert best nauw, maar dat hangt ook af van je eigen smaak en het gerecht dat je maakt. Misschien hou jij niet van rauwe tonijn en bak je ‘m liever door. En bij tonijn tataki is het juist de bedoeling dat je ‘m héél kort dichtschroeit. Dit stappenplan zit daar een beetje tussenin!
Stap 1. Tonijn op kamertemperatuur laten komen
Gebruik je verse tonijn, haal die dan minimaal 30 minuten voordat je de vis gaat bakken uit de koelkast. Dan kan de tonijn op kamertemperatuur komen, dat is beter voor de structuur.
Gebruik je tonijn uit de diepvries? Laat dit dan eerst goed ontdooien. Het liefst in de koelkast (dat kan wel even duren) of in de verpakking in een bak met koud water. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten als je vis ontdooit, daar vertellen we je hier meer over.
Stap 2. Vis voorbereiden
Dep de tonijn goed droog met een stuk keukenpapier, zodat het minder spettert en beter kan bakken. Wrijf de tonijn daarna in met een beetje olie, peper en zout. Je kunt de vis natuurlijk ook marineren, bijvoorbeeld met sojasaus, sesamolie en onze Hot & Spicy Kruidenmix.
Stap 3. Pan heet laten worden
Zet een pan met een stevige bodem op hoog vuur. Verwarm daar een scheut olie in en wacht tot dit goed heet is.
Stap 4. Tonijn bakken
Leg de tonijnsteak voorzichtig in de pan en bak de vis naar smaak (lees verder onder het kopje ‘Hoelang moet tonijn bakken?’). Draai ‘m om met een (siliconen) spatel en bak nogmaals.
Stap 5. Tonijn laten rusten
Haal de tonijn uit de pan en laat dit 2 minuten rusten op een bord onder een stuk aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich goed in de vis, waardoor het lekker mals blijft. Daarna kun je de tonijn met een scherp mes in plakjes snijden en serveren!
Hoelang moet tonijn bakken?
Tonijn moet ongeveer 30 tot 90 seconden per kant bakken. Dat hangt af van de dikte van de tonijn en van je eigen smaak. Wil je een rauwe binnenkant, bak de tonijn dan maximaal 45 seconden per kant. Wil je dat de binnenkant nét gaar is, bak de vis dan ongeveer 1 tot 1,5 minuut per kant. Hoe langer je tonijn bakt, hoe droger het wordt.
Recepten met tonijn
Tonijn is wat ons betreft echt een ingrediënt waar je iedere maaltijd een chique touch mee geeft. Van sushi tot luxe lunchbroodjes, van pasta’s tot borrelplanken:
Wil je nóg meer inspiratie? Blader dan eens door onze kookboeken!