Skip to main content

Zelf kaas maken (ricotta) in 6 stappen

Zelf kaas maken, dat kan dus écht! En daar heb je geen hele fabriek of allerlei ingewikkelde spullen en ingrediënten voor nodig. In je eigen keuken maak je heel makkelijk en snel je eigen frisse ricotta. Lekker voor op brood of door een pasta. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf kaas maakt.

 Voordat je verder leest: volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog veel meer inspiratie!

zelf kaas maken

Zelf kaas maken (ricotta)

Zelf kaas maken heeft een aantal voordelen: het is veel (maar echt: veel!) goedkoper dan uit de supermarkt, het is superleuk om zelf te maken en je kunt er ook nog eens zelf smaken aan toevoegen.

Zelfgemaakte kaas (ricotta) ingrediënten

Voor een klein kuipje/stukje kaas (ricotta) heb je nodig:

  • 1 liter volle melk
  • 1,5-2 eetlepels citroensap of azijn
  • 0,5 theelepel zout
  • Optioneel: andere verse of gedroogde kruiden

Ook heb je een paar tools nodig:

  • Een grote pan
  • Een thermometer
  • Een kaasdoek (of schone theedoek)
  • Een houten of siliconen spatel
  • Een vergiet
  • Een kom

Leestip: Kun je kaas invriezen? (En hoe dan?)

Zelf kaas maken in 6 stappen

Staat je kleine kaasfabriek klaar? Met 6 simpele stappen heb je al zelfgemaakte ricotta!

Stap 1. Verwarm de melk

Giet de melk in de pan en verwarm deze op laag tot middelhoog vuur. De melk moet ongeveer 32 graden worden. Houd ‘m dus goed in de gaten met de thermometer. Zet het vuur daarna uit.

Stap 2. Voeg zuur toe

Voeg citroensap of azijn toe en roer dit door met een spatel. Je ziet meteen dat de melk gaat schiften: het scheidt zich in witte vlokken en troebel water. Dat is een beetje een viezig idee, maar het is júíst de bedoeling!

Stap 3. Laat de melk rusten

Laat de melk nu nog 15 minuten rusten. De melk zal nog meer gaan scheiden.

Stap 4. Giet de wrongel en wei af

Leg de kaasdoek (of theedoek) in de vergiet en zet dit op een grote kom. Giet het mengsel in de doek. De wrongel (het stevige witte spul) blijft achter in de doek en de wei (het troebele water) belandt in de kom. Laat dit een paar minuten uitlekken.

De wei gebruik je niet in dit recept.

Stap 5. Voeg smaak toe

Roer het zout en eventuele andere kruiden (zoals Hot & Spicy Kruidenmix of Italiaanse Kruidenmix) door de kaas.

Stap 6. Pers de kaas

Draai de kaasdoek dicht zodat er druk komt te staan op de kaas. Zo pers je er nog meer vocht uit en druk je het in een stevige vorm. Je kunt de kaas daarna uit de kaasdoek halen en gebruiken! Je kunt de kaas ook nog 1 uur (of langer) laten staan. Dan wordt het steviger.

Alles over kaas

Trek gekregen van dit artikel? Ja, wij ook. Vooral in zoute, gesmolten, warme kaas…

En eh, ook in onze kookboeken staan héél veel recepten met kaas!

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: