Skip to main content

Braadworst bakken: zo doe je dat

Braadworst bakken. Dat is een vaardigheid die het hele jaar door van pas komt: van de gure winter tot tijdens een zomerse barbecue. Heerlijk juicy en zout, met zo’n knapperig jasje. Op een broodje met een beetje ketchup en mosterd, zo simpel kan het zijn. Maar dan moet de braadworst natuurlijk wél perfect gebakken zijn. Hoe? Dat lees je hier.

Tip: volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer inspiratie!

braadworst bakken

Braadworst bakken

Braadworst bakken is niet moeilijk, maar toch komt het vaak voor dat dit vlees aanbrandt. En dan sta je daar weer, het zwarte as van de worst af te krabben… Met dit simpele stappenplan is dát niet meer nodig!

Leestip: Hoe maak je jus?

Stap 1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal de braadworsten ongeveer 30 minuten voordat je ze wil bakken uit de koelkast. Met vlees op kamertemperatuur verklein je de kans op taai vlees.

Stap 2. Verhit de pan

Zet een stevige koekenpan op het vuur en verwarm daar een scheut olie of een klont boter in. Laat dit goed heet worden, zonder dat het gaat roken. Met een hete pan krijg je dat perfecte krokante bruine korstje!

Bak je braadworst op de barbecue? Bak ze dan met indirecte hitte. Leg de worsten dus niet direct boven het vuur, maar iets daarnaast. Daar verbranden ze minder snel, maar houd ze nog steeds goed in de gaten!

Leestip: 7x tips voor de perfecte barbecue

Stap 3. Braadworsten bakken

Leg de worsten in de pan en laat ze 4-5 minuten bakken. Keer ze regelmatig om zodat alle kanten een mooi bruin randje krijgen. Gebruik daar een (siliconen) tang voor, dat werkt het best. Gebruik zeker geen vork! Door in de worst te prikken, loopt er vocht uit het vlees. Dat moet er juist in blijven, dat maakt de worst lekker sappig.

Stap 4. Braadworsten garen

Zet het vuur laag en laat de braadworsten nog 8-10 minuten garen. Draai ze nog steeds regelmatig om. Zo wordt ook de binnenkant van de worst netjes gaar.

Stap 5. Vlees checken

Snijd een van de braadworsten voorzichtig open en check of het vlees helemaal gaar is. Het mag niet meer roze zijn.

Stap 6. Vlees laten rusten

Haal de worsten uit de pan en dek ze af met aluminiumfolie. Zo kan het nog even nagaren. Daarna kun je ze serveren!

Nog meer vlees

Het bereiden van vlees is best een precisiewerkje. Te lang en het wordt taai of hard. Te kort en het blijft nat en een bron van gevaarlijke bacteriën. Geen zorgen, met deze stappenplannen zit je altijd goed:

En op onze website vind je nog veel meer handige blogs! Zoek je juist receptinspiratie? Bekijk dan onze kookboeken eens.

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: