Slavink bakken – dat klinkt misschien als een simpele taak, maar het is soms bést een kunst om dit Hollandse happie perfect te bereiden. Dit rolletje gehakt is ingepakt met een laagje spek. En juist dat maakt het bakken ervan net wat ingewikkelder. Want voor je het weet, is ‘ie verbrand. Wij vertellen je hoe je slavink mooi mals bakt.
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie!
Slavink bakken
Slavink doet het vooral goed bij Nederlandse winterse kost. Rode kool met aardappeltjes, jus en appel. Of spinazie met een ei. Broccoli, gebakken aardappels en appelmoes. Helemaal compleet met een zout slavinkje erbij!
Hoe bak je slavink?
Zoals zo vaak geldt in de keuken: geduld is een schone zaak. Om slavinken mooi te garen (crispy en bruin spek aan de buitenkant, lichtgekleurd mals gehakt van binnen) heb je daar wel wat van nodig. Hier lees je hoe je dit heerlijke vlees klaarmaakt!
Stap 1. Vlees op temperatuur laten komen
Haal het vlees minimaal 30 minuten voordat je het wil bakken uit de koelkast. Laat het op het aanrecht (afgedekt) op temperatuur komen. Zo voorkom je dat het vlees taai wordt tijdens het bakken!
Stap 2. Boter smelten
Zet een koekenpan op het vuur en smelt hier een klont boter of een scheut olie in. Zet het vuur ongeveer middelhoog.
Stap 3. Bak de slavink
Leg de slavink voorzichtig in de hete pan. Bak ‘m ongeveer in ongeveer 4-5 minuten rondom bruin. Keer de slavink dus regelmatig om met een tang of siliconen spatel. Het spek moet bruin kleuren maar mag natuurlijk niet verbranden! Dat kan best snel gaan.
Stap 4. Gaar de slavink
De slavink heeft nu een lekker randje, maar is nog niet helemaal gaar. Zet het vuur laag en gaar de slavink nog zo’n 15 minuten. Draai ‘m weer regelmatig om zodat het aan alle kanten gelijk gaart. Twijfel je nog, snijd er dan voorzichtig eentje open om te zien of het vlees niet meer roze is.
Slavink in de airfryer
Je kunt slavink ook bakken in de airfryer. Zijn we net iets minder fan van, want het wordt vaak iets minder sappig. Toch doen? Zet je airfryer op 180 graden en bak de slavink in 15 minuten knapperig. Keer ‘m halverwege wel even om.
Meer kooktips
Vond je dit een handig artikel? Lees dan zeker ook onze andere blogs met nog veel meer slimme tips voor in de keuken. Bijvoorbeeld…
- Een omelet maken in 6 stappen
- Welke kruiden in pompoensoep?
- Zelf teriyakisaus maken
- 7x inspiratie voor Pizzarette recepten
- Vlees snijden: dé tip voor mals vlees
Zoek je juist smakelijke recepten? Bekijk dan onze kookboeken met alleen maar lekkere recepten, die je met trots op tafel kan zetten voor familie en vrienden.