Skip to main content

Glühwein maken: het lekkerste basisrecept

Glühwein maken, dat doen wij iedere winter minimaal één keer. Het liefst als we net een sneeuwpop hebben gebouwd, een rondje hebben geschaatst of van een piste zijn geskied. Maar ach, zo moeilijk zijn we niet: ook op een milde, grauwe winterdag is zelfgemaakte glühwein heerlijk om mee op te warmen. Wij delen ons lekkerste basisrecept met je!

glühwein maken

Glühwein maken

Glühwein is iets bijzonders. Het is niet alleen een smakelijke alcoholische versnapering, maar ook een warme kruidendrank waar je lekker van opwarmt. En van die combinatie weet je: daar word je rozig van. Niet te veel refills, dus 😉

Glühwein ingrediënten

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 0,75 liter rode wijn (1 fles)
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 1 el suiker
  • 1 steranijs

Houd je van zuur? Voeg dan ook citroenpartjes toe.

Wil je de drank liever wat zoeter? Voeg dan meer suiker toe.

Wil je het nog nét iets meer pit geven? Voeg een scheutje sterke drank naar smaak toe, zoals gin, cognac of rum.

Welke wijn gebruik je voor glühwein?

Traditionele glühwein maak je met rode wijn. Kies een stevige rode wijn die niet ondergesneeuwd wordt door de vele smaakmakers. Ga bijvoorbeeld voor Bordeaux, Barolo, Rioja of Cabernet. En bewaar je lekkerste en duurste fles vooral voor een ander moment – voor glühwein gebruik je het liefst een simpele, goedkope wijn.

Zelfgemaakte glühwein in 3 stappen

Heb je alle ingrediënten in huis? Dan is het een kwestie van minuten voordat je met een mok op de bank ploft. Dit is hoe je glühwein zelf bereidt:

1. Voeg de smaakmakers toe

Doe de rode wijn in een steelpan. Snijd de sinaasappel in partjes en voeg ze toe aan de rode wijn. Voeg ook de overige ingrediënten toe.

2. Verwarmen

Verwarm de glühwein op laag tot middelhoog vuur. Zorg dat het nét niet kookt. Dek de pan af met een deksel en laat dit 5 minuten verwarmen.

3. Schenk in mokken

Verdeel de warme drank over grote mokken. Om dat makkelijker en zonder knoeien te doen, kun je de wijn eerst door een zeef gieten.

Tip: wil je de glühwein later pas drinken? Zet de pan dan na stap 1 in de koelkast. Zo kunnen de smaken wel alvast intrekken.

Zin in een ander drankje?

Warm of koud, met of zonder alcohol: we got you covered. Bekijk deze recepten maar eens!

Of scroll zelf door al onze drankjes! Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar plaatsen we onze lekkerste recepten (drankjes én gerechten) en handige keukentips.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: