
Kibbeling maken. Bij het idee alleen al worden we hongerig. Zo’n bakje goudbruine knapperige vis, dat lekkere frisse sausje erbij, vette vingers… Fantastisch! En dan wachten tot de viskraam volgende week weer op de markt staat 😉 Maar wist je dat je kibbeling ook heel goed zelf kunt maken? Net zo knapperig en net zo lekker gekruid als die je bij de visboer haalt. Met ons recept tenminste. Delen we met je!
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie!
Kibbeling maken
Zelf kibbeling maken lijkt ingewikkeld, maar in feite valt het best mee. Het geheim zit ‘m in drie dingen: het beslag, de temperatuur van de olie en de lekkere kruidenmix. Als dát goed zit, dan gaat die knapperige kibbeling zeker lukken.
Recepttip: Kibbeling Burger
Ingrediënten zelfgemaakte kibbeling (2 porties)
- 500 gram kabeljauwhaasjes
- 180 milliliter bruisend water
- 150 gram bloem
- 2 eidooiers
- 2 tl kibbelingkruiden (zie hieronder)
- Snuf zout
- Zonnebloemolie om in te frituren
Kibbelingkruiden (voor ongeveer 4 porties):
- 2 tl witte peper
- 1,5 tl gemalen mosterdzaad
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 tl kerriepoeder
- 0,5 tl gedroogde basilicum
- 0,5 tl nootmuskaat
- 0,5 tl uienpoeder
- 0,25 tl gemberpoeder
Zelf kibbeling maken in 7 stappen
Een belangrijke waarschuwing voordat je zelf kibbeling gaat maken: zet de afzuigkap aan of de deur open. Want eh, vis bakken, dat ga je ruiken. Maar het resultaat is het gelukkig helemaal waard!
Stap 1. Snijd de vis
Snijd de kabeljauw met een scherp mes in kleinere stukken. Niet te groot, niet te klein. Zo’n 3 of 4 centimeter per stuk.
Stap 2. Maak de kruidenmix
Meng alle kruiden door elkaar tot één perfecte kibbelingkruidenmix. De hoeveelheid hierboven is voor ongeveer 4 porties, dus je kunt de helft bewaren voor een volgende keer.
Stap 3. Maak het beslag
Meng de bloem met een flinke snuf zout en 1,5 tl kruidenmix. Voeg de eidooiers en het bruiswater toe en klop dit met een garde tot een glad beslag. Het moet een beetje dik maar wel vloeibaar zijn.
Tip: je kunt het beslag voor de kibbeling ook maken met bier! Dat heeft hetzelfde bruisende effect én geeft het nog een bijzondere smaak mee ook.
Stap 4. Verhit de olie
Verwarm de frituurolie in de frituurpan óf in een diepe stevige pan. De olie moet 180 graden worden. Dat is genoeg om de vis te garen en de buitenkant knapperig te bakken.
Stap 5. Kibbeling maken
Haal de kabeljauwhaasjes door het beslag en laat de vis daarna voorzichtig in de olie zakken. Niet in een mandje, want de vis kan vast gaan plakken. Bak ook niet te veel vis in één keer, liever in porties.
Recepttip: Ravigotesaus
Stap 6. Bakken
Frituur 4 of 5 minuten totdat de stukjes mooi donker goudbruin zijn.
Stap 7. Uitlekken
Haal de kibbeling uit de olie en laat het kort uitlekken op keukenpapier. Verzamel de kibbeling daarna in een schaal en strooi de rest van de kibbelingkruiden eroverheen. Eventueel nog wat zout. Serveer de kibbeling meteen.
Leestip: Zo ontdooi je vis veilig en snel
Kibbeling met saus
Kibbeling klaar? Niet zonder een goed sausje. Wij delen 3 klassieke sauzen voor bij kibbeling met je. Zin in meer vis? We hebben nog veel meer lekkere recepten:
- Sushi Burgers
- Zalmpakketjes
- Zelfgemaakte vissticks
- Garnalen Piri Piri
- Pangasius (op de lekkerste manier gebakken)
Of scoor één van onze kookboeken voor nog veel meer té lekkere inspiratie!