Skip to main content

Pasta carbonara maken in 6 stappen

Pasta carbonara maken, dat zou iedereen een keer moeten doen! Dit gerecht is klassiek Italiaans en écht ultiem comfortfood. Het is romig, zout, cheesy, knapperig en extreem vol van smaak. Tenminste, als je het op de juiste manier klaarmaakt en goede ingrediënten gebruikt. Dit is hoe je deze prachtige pasta tot in de perfectie bereidt…

 Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer tips en inspiratie!

pasta carbonara maken

Pasta carbonara maken (zonder room)

En nee, voor pasta carbonara gebruik je dus absoluut geen slagroom! Laat die Italianen het maar niet horen. Met ei, kaas en het kookwater van de pasta kun je heel goed een romige saus maken. Hier lees je hoe!

Pasta carbonara (ingrediënten)

  • 500 gram pasta (zoals spaghetti of pappardelle)
  • 150 gram pancetta (of beter nog: guanciale)
  • 4 eieren (2 hele, 2 dooiers)
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram Pecorino Romano
  • gemalen peper
  • zout

Hoe maak je pasta carbonara?

Carbonara is eigenlijk heel simpel om te maken, maar je hebt er wel wat aandacht en timing voor nodig. Met dit stappenplan is dat een eitje.

1. Pancetta bakken

Snijd de pancetta (of guanciale) in kleine blokjes of reepjes. Bak ze in een koekenpan zonder extra boter of olie, het is al vet van zichzelf. Bak dit tot het vet gesmolten is en de pancetta krokant is. Zet het vuur dan laag.

2. Eimengsel maken

Doe 2 eieren en 2 dooiers in een schaal. Van 2 eieren gebruik je het eiwit dus niet. Rasp de Parmezaanse kaas en de Pecorino Romano zo fijn en luchtig mogelijk.

Klop de eieren en eidooiers los. Voeg de geraspte kaas en flink wat versgemalen peper toe. Roer dit door elkaar tot een romig geheel.

Tip: gebruik de restjes eiwit in een ander ei-recept, zoals één van deze 11

3. Kook de pasta

Kook de pasta in een grote pan met gezouten water. Kook de pasta niet te lang maar echt beetgaar. Dat is wel zo lekker in een pasta carbonara. Giet de pasta af maar bewaar wel een kopje van het kookvocht!

Leestip: Hoelang moet pasta koken? (tijden per pastasoort)

4. Pasta ‘bakken’

Schep de pasta meteen bij de gebakken pancetta in de pan. Zet het vuur middelhoog en ‘bak’ de pasta kort in het vet van de pancetta.

5. Saus toevoegen

Nu komt het lastige punt: de saus toevoegen. Wat je absoluut niet wil, is dat de eieren gaan stollen. Haal de pan met pasta en pancetta van het vuur. Giet het eimengsel erbij en roer dit meteen en snel door, het liefst met een siliconen tang zodat je het goed kunt omscheppen. Voeg ook scheutje voor scheutje het kookvocht van de pasta toe om er een romige saus van te maken. Zie je? Voor pasta carbonara heb je echt geen slagroom nodig.

6. Serveren

Gefeliciteerd! Je hebt pasta carbonara gemaakt 😉 Serveer het meteen in een diep bord. Strooi er wat extra Pecorino over en top af met gemalen zwarte peper. Eetsmakelijk!

Meer sauzen

Hou je net zo van sauzen als wij? Dan kun je je geluk niet op met deze heerlijke basisrecepten:

Misschien vind je onze kookboeken vol inspiratie voor maaltijden, drankjes en tussendoortjes ook wel wat!

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: