Skip to main content

Wat eet je bij hutspot? 7x ideeën (vlees/vega)

Wat eet je bij hutspot? Zodra de dagen donkerder en de truien dikker worden, snakt Nederland maar naar één ding: hutspot. Stevige kost waar je het lekker warm van krijgt. Maar wat eet je eigenlijk bij hutspot? Welk vlees is een match? En wat als je liever vega(n) eet? Wij geven je 7 smakelijke ideeën!

wat eet je bij hutspot

Wat eet je bij hutspot?

Hutspot is een oer-Hollandse maaltijd gemaakt van aardappelen, wortelen en uien. Die kook en prak je door elkaar, samen met wat melk, boter en smaakmakers als peper en zout. Lekker, maar nog niet echt iets om over naar huis te schrijven. Bij ouderwetse hutspot serveer je daarom het liefst ook iets zouts met een bite. Rookworst is het meest gebruikelijk. Maar er is meer!

7x lekker vlees (en meer) bij hutspot

Hieronder geven we je 7 ideeën voor je volgende hutspotmaaltijd.

1. Gehaktbal (vegetarische of vlees)

De klassieker der klassiekers: een sappige gehaktbal! Koop ze kant-en-klaar of rol ze zelf. Bak ze daarna af in een pan met een goede, diepe jus. Zijn ze bruin? Dan serveer je de ballen bovenop de hutspot. Onze Frikandel Bal Gehakt heeft nét iets extra’s.

Je kunt gehaktballen ook heel goed vegetarisch maken. Gebruik dan vegetarisch gehakt, of koop vegetarische balletjes van soja. Ook erg lekker!

Leestip: Hoe maak je jus? Het beste basisrecept.

2. Speklap

Voor de liefhebbers van een knapperige bite is een speklapje dé toevoeging. Bak ze tot ze lekker krokant zijn en leg ze bovenop de hutspot. Tip: marineer de speklap met ketjap en sambal. Dat is een lekkere tegenhanger bij de zoetige peen.

Hier lees je hoe je speklappen perfect bakt.

3. Rookworst

Tsja, moeten we dit echt toelichten? Rookworst is een typisch Nederlandse vleesproduct en alleen daarom al past dit goed bij ouderwetse hutspot. De rokerige smaak geeft de simpele prak een extra dimensie. Eerlijk? Een écht goede vegetarische rookworst moeten wij nog ontdekken. Wil je een hutspot zonder vlees, ga dan voor een andere optie.

Naast bij hutspot, is rookworst ook erg lekker in een broodje.

4. Karbonade

Een mals stukje karbonade maakt je hutspot helemaal af. Lekker sappig en subtiel zoutig van smaak. Snijd ‘m in plakjes of serveer het stuk in z’n geheel. Ben je bang dat het wat taai wordt? Niet nodig: in dit blog leggen we je uit hoe je karbonades écht lekker mals klaarmaakt.

5. Gebakken champignons

Gebakken champignons, dat klinkt misschien vreselijk saai, maar bij een zoetige hutspot is dat zeker wel een goede optie! Als je champignons goed bakt zijn ze stevig maar niet taai, en sappig maar niet zompig. Goed bruingebakken hebben ze bovendien een hele diepe smaak. Combineer dat met een mooie jus en je hebt een heerlijke topping! In dit blog leggen we je uit hoe je champignons op de juiste manier bakt.

6. Varkenshaas

Wil je een beetje luxe toevoegen aan de sobere stamppot? Ga dan voor malse varkenshaas. Kruid het vlees goed en bak ‘m tot het vlees sappig en vol van smaak is. Hoe je dat doet? Dat leggen we je uit in dit blog, zo mislukt je varkenshaas nooit meer!

7. (Vegetarische) spekjes

Lijkt nummer 2 in dit rijtje je wel wat, maar ga je liever voor wat meer gemak? Haal dan een zak (gerookte) spekreepjes en bak die knapperig en bruin. Strooi je die over je maaltijd, dan heb je een hele makkelijke zoute crunch. Dit is één van onze favoriete dingen om bij hutspot te eten! Je kunt ook vegetarische spekreepjes kopen.

Nog meer kook- en baktips

We strooien met slimme tips, handige bak- en kookhacks en inspirerende recepten! Waar? Hier, op onze eigen website, maar ook op Instagram, Facebook en TikTok? Daar laten we bijvoorbeeld zien hoe je binnen no time luchtige pulled chicken maakt met één handige truc. Volg je ons daar al?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: