Skip to main content

Mayonaise maken: 3 tips voor de beste mayo

Mayonaise maken. Of het nu is voor een frikandel speciaal, om aardappeltjes in te dippen of als basis voor gevulde eitjes: niks kan tippen aan verse, zelfgemaakte mayonaise. Met een paar ingrediënten draai je heel makkelijk een smaakvolle, romige mayo in elkaar. Ja, het is echt heel makkelijk! Probeer deze 3 tips maar eens…

Recepttip: Hoe maak je gevulde eieren? (lekkerste recept)

mayonaise maken

Hoe maak je mayonaise?

Mayonaise maken is binnen een paar minuten gedaan. Pak je staafmixer erbij en zet de volgende ingrediënten alvast klaar.

Zelfgemaakte mayo ingrediënten

Voor een klein potje mayonaise heb je nodig:

  • 1 eidooier
  • 0,5 el mosterd
  • 1 el azijn of citroensap
  • Snufje zout
  • 150 ml olijfolie (of een andere olie naar keuze, zoals zonnebloem of (een deel) sesam)

Leestip: 11x recepten met ei (kan ook met restjes eiwit)

Zelf mayonaise maken

Scheid het eiwit van de dooier. Doe de dooier in een maatbeker en voeg de mosterd, azijn of citroensap en een beetje zout toe. Voeg ook een scheutje van de olijfolie toe, maar nog niet alles! Zet de staafmixer in de maatbeker en draai alle ingrediënten tot een glad mengsel. Voeg dan nog een scheutje olie toe en draai weer. Herhaal dit. Zie je dat de saus gaat binden en een mooi geheel wordt? Voeg dan nog meer olijfolie scheutje voor scheutje toe en blijf mixen totdat de zelfgemaakte mayonaise zo dun of dik is als je wil.

3 tips voor zelfgemaakte mayonaise

Ga je je wagen aan huisgemaakte mayo? Met deze 3 tips komt dat helemaal goed.

1. Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dan mengen ze het beste en is de kans op schiften kleiner.

2. Voeg de olie langzaam toe

Mayonaise maak je niet door in één keer een heleboel olijfolie toe te voegen. Voeg de olie in kleine scheuten toe (bijvoorbeeld in 4 of 5 keer) of giet het zelfs in een dun straaltje tijdens het mixen in de maatbeker.

3. Voeg smaakmakers toe

Het leuke van zelf mayonaise maken, is dat je ‘m allerlei extra smaken kan geven. Voeg knoflook toe voor een knoflookmayo, basilicum voor een kruidige groene variant, citroen voor een frisse en Hot & Spicy Kruidenmix voor eentje met pit. Of wat dacht je van zelfgemaakte truffelmayonaise? Dat maak je met een beetje truffelolie, wat verse truffel of een lepeltje truffeltapenade.

Lekker bij…

Krokante Aardappels, zelfgemaakte Frikandellen, een Loempidel (dat is precies wat je denkt, inderdaad), Bugles Kipnuggets, Pom Pom Potatoes of een Vega Burger. Bekijk meer recepten op onze website en volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer inspiratie en tips.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: