Skip to main content

Welke kruiden bij zalm? Goed dat je daar vooraf over nadenkt. Want niets is zo zonde als een kostbare moot zalm verpesten met de verkeerde kruiden! Met de juiste kruiden (verse en gedroogde) breng je deze mooie roze vissoort naar een next level. Wij geven 8 tips voor de beste kruiden bij zalm.

 Volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok?

Welke kruiden bij zalm? 8 tips

Sta je op het punt om een stuk zalm te bakken? Check dan eerst even of je (een van) deze kruiden in huis hebt…

Leestip: Hoelang moet zalm bakken? (pan en oven)

1. Peterselie

Peterselie heeft een frisse, kruidige smaak. Het is zelfs een beetje peperig. Dat past heel goed bij zachte en vette zalm. Gebruik gerust gedroogde peterselie tijdens het bakken of bereiden, maar serveer de vis met verse peterselie. Ziet er extra fris en culinair uit!

2. Dille

Dille is een sterke kruidensoort die vooral heel goed past bij vis, schaal- en schelpdieren. Alles uit de zee, dus. Het is fris, een beetje grassig en citroenachtig. Ook bij zalm gaat het goed. Combineer het met knoflook en/of citroen en je hebt echt iets heerlijks. Wij gebruikten deze combi bijvoorbeeld bij deze Zalm Wellington.

3. Tijm

Met een beetje tijm maak je zalm in één klap lekker luxe. Het is een hele sterke, warme kruidensoort vol smaak. Het heeft zelfs iets citrusachtigs. Je kunt verse takjes tijm gebruiken, maar de gedroogde versie werkt ook.

4. Dragon

Dragon (dat spreek je trouwens uit als dráá-gon en met een harde g, we behoeden je voor een genânte fout 😉 is ook zo’n typische smaakmaker bij visgerechten. De smaak is subtiel en anijsachtig en dat gaat goed bij vettige zalm. Die combinatie is echt top!

5. Oregano

Met een snuf oregano maak je ieder gerecht met zalm meteen zwoel en Zuid-Europees. Het heeft een aardse en kruidige smaak die heel lekker matcht met zilte zalm en zout. Oregano is ook een beetje bitter, gebruik dus niet te veel. Dat is zonde!

6. Citroen

Oké, oké… citroen is geen kruid. Maar zalm en citroen zijn een match made in heaven en die konden we hier niet zomaar onbenoemd laten. Bovendien… wij hebben een heerlijke kruidenmix gemaakt met citroen: onze Salty Lemon Kruidenmix. Als je die in huis hebt, maak je zalm altijd als de beste klaar! Bijvoorbeeld in deze Zalmpakketjes.

7. Knoflook

Knoflook en vis, dat hoeven we eigenlijk niet toe te lichten toch? Knoflook is krachtig, hartig en subtiel pittig. Dat benadrukt de zalm goed en maakt het heel rijk en diep van smaak. Eigenlijk mag een vleugje knoflook echt niet ontbreken!

8. Venkelzaad

Venkelzaad is lichtzoet en anijsachtig. Het is echt een interessante smaak die niet zomaar bij alles past. Maar wel bij zalm! Het vult het zachte en zilte van de vis mooi aan. Gebruik nooit te veel venkelzaad, dan overheerst het al snel.

De 8 kruiden die passen bij zalm op een rij: peterselie, dille, tijm, dragon, oregano, citroen(zout), knoflook en venkelzaad.

Leestip: Welke groente bij zalm? 11x inspiratie

Meer kookinspiratie?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: