Skip to main content

Wat eet je bij boeuf bourguignon? (9 tips)

Wat eet je bij boeuf bourguignon? Dit klassieke stoofpotje is een superpopulair herfst- en wintergerecht. In Frankrijk, waar het gerecht vandaan komt, maar ook in Nederland. Het kost wat liefde en tijd om het te bereiden, maar dan heb je ook wat! Serveer daar (één van) deze 9 gerechten bij en je hebt een koningsmaal op tafel staan.

Wat is boeuf bourguignon?

Boeuf bourguignon is een traditioneel Frans gerecht van gestoofd rundvlees in rode wijn. Het stoofgerecht bevat meestal paddenstoelen (vaak champignons), spek, ui en bouillon. De stoofpot is het lekkerst na uren stoven: dan is het vlees mals en de saus rijk en smaakvol. Hier vind je ons favoriete recept voor boeuf bourguignon.

Wat eet je bij boeuf bourguignon?

Bij dit stoofpotje serveer je vaak klassieke bijgerechten. Daarmee geef je het nog meer smaak en maak je er een stevige, complete maaltijd van. Deze 9 bijgerechten eet je bij boeuf bourguignon.

1. Stoofperen

Net als boeuf bourguignon zijn stoofperen lekker kerstig. Ze passen erg goed bij het malse stoofvlees. Het zoetfrisse van de peren is een fijne tegenhanger van het kruidige vlees.

2. Gebakken aardappels

Gebakken aardappels zijn ideaal: ze geven het gerecht body en je kunt ze lekker dippen in de gestoofde saus. Kruid de gebakken aardappels met smaken uit de Franse keuken, zoals rozemarijn en grof zeezout.

3. Spruitjes

Niet iedereen wordt wild bij het idee van spruitjes, maar geloof ons: deze groentesoort past erg goed bij stoofvlees. Rooster ze in de oven of bak ze in een pan, zodat ze knapperig blijven. De bittere tonen matchen mooi bij de kruidige stoof.

Leestip: Hoelang kook, rooster en bak je spruitjes?

4. Geroosterde wortels

Wortels zijn een stuk zoeter, maar ook dát kan een goede, smaakvolle boeuf bourguignon wel hebben. Rooster de wortelen met peper en zout in de oven en serveer ze als bijgerecht op tafel.

Leestip: Hoelang moeten wortels koken, bakken en roosteren?

5. Haricot verts (met spek)

Over klassiek gesproken: haricot verts omwikkeld met spek. Natúúrlijk past dat goed bij het Franse stoofvlees. Lekker knapperig, eenvoudig klaar te maken, staat mooi op tafel. Doen!

6. Aardappelgratin

Serveer een schep romige, lichtknapperige aardappelgratin bij het stoofvlees. Houd het wel simpel en voeg geen extra kaas of heftige kruiden toe. De boeuf bourguignon is en blijft de ster van de show.

7. Rode kool

Net als het stoofvlees, is rode kool een echte winterspeler. Stoof de (voorgegaarde, dat mag gewoon) rode kool in een pan en serveer dit naast de boeuf. De combinatie zorgt voor een hartige, zoete en hele diepe smaak.

8. Stokbrood

Welk bijgerecht in dit rijtje je ook kiest: zet sowieso een schaal lekker stokbrood op tafel. Hiermee veeg je je bord helemaal schoon en verspil je niets van die goddelijke saus.

9. Rijst

Minder gebruikelijk, maar óók erg lekker bij stoofvlees: rijst. Met deze toevoeging maak je er een flinke maaltijd van die goed vult.

Leestip: Rijst koken, hoelang moet dat? (+ 4 tips)

In het kort zijn dit 9 dingen om bij boeuf bourguignon te eten: stoofperen, gebakken aardappels, spruitjes, geroosterde wortels, haricot verts (met spek), aardappelgratin, rode kool, stokbrood en rijst.

Meer winterse gerechten en drankjes

Nog niet uitgegeten? Duik in ons archief met nog véél meer gerechten voor ieder moment! Wat dacht je bijvoorbeeld van…

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we handige receptvideo’s en slimme kooktips.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: