Skip to main content

Welke groente bij kip? (11 tips)

Welke groente bij kip? Een betere vraag is: welke groente níét? Kip is namelijk een typisch product dat eigenlijk bij zo’n beetje alles past. De smaak is mild en zacht, en de textuur is mals maar met een bite. Heb je toch wat inspiratie nodig? Wij delen 11 tips voor groentesoorten die goed matchen!

welke groente bij kip

Welke groente bij kip? (11 tips)

Eigenlijk valt of staat iedere kip-groentecombinatie met de kruiden die je toevoegt. Van Thais tot Midden-Oosters, van Mexicaans tot oer-Hollands: kip hoort thuis in iedere keuken. Tip: met onze kruidenmixen heb je altijd genoeg variatie in huis!

1. Tomaat

Kip is zo zacht van smaak, daar mag best een groentesoort met pit tegenover staan. Tomaat is juist heel aanwezig in gerechten. In een sausje (bijvoorbeeld deze Butter Chicken), maar ook als stukjes of plakken door iets heen. Of een tomatensalsa op een uitgebreide Tex Mex Bakplaat.

2. Broccoli

Gevogelte is mager en hartstikke gezond. Net als een portie smaakvolle broccoli. Minder gezond? Deze Cola Kip met broccoli. De ster van de maaltijd is natuurlijk de kip in een colasausje, maar met de broccoli heb je toch nog wat vitamines.

3. Pompoen

Haal jij ook iedere herfst pompoenen in huis, maar weet je uiteindelijk niet wat je ermee moet maken? Combineer het eens met kip. Pompoen is diep van smaak en lekker zoet. Dat geeft een gerecht met eiwitrijke (maar milde) kip wat speciaals.

4. Prei

Prei heeft een sterke smaak, het lijkt een beetje op die van uien. Met kip erbij bouw je binnen no time een lekkere maaltijd. Bijvoorbeeld een ovenschotel met kip en groenten, of deze Foe Yong Hai!

5. Sojaboontjes

Die groene kleine boontjes in een poké bowl of bij de sushi, dat zijn sojaboontjes. En ook díé zijn een match met kip. In een Poké Bowl gaan wij het liefst voor kip in een crispy jasje, bijvoorbeeld kipschnitzels. Dat geeft net wat meer smaak.

6. Zoete aardappel

Zoete aardappel is zoet, kip is dat… niet. En toch passen de twee erg goed bij elkaar. Voeg er gerust nog meer intense pittige of zure smaken aan toe. Juist lekker! Wij vinden deze Pindakaas Soep met zoete aardappel bijvoorbeeld heel lekker. Als je die iets meer wil vullen, kun je stukjes kip of pulled chicken toevoegen.

7. Champignons

Of het nu in een hartige taart, op een pizza of in een wokgerecht is: kip en champignons zijn dikke vrienden. Beide ingrediënten zijn zacht maar hebben een lekkere bite. Champignons zijn wat sterker van smaak, maar dat kan de kip wel hebben.

Leestip: 7 tips om champignons perfect bruin te bakken

8. Courgette

Courgette kom je regelmatig tegen in een Italiaanse stoof of juist in een Aziatische curry of wok. De groentesoort is gezond en goedkoop. En als je het niet te lang bakt, blijft het mooi knapperig en fris. Dat past goed bij malse kip.

9. Sperziebonen

Sperziebonen, ze zijn een beetje braaf maar ach, dat is kip ook. Maak er een klassiek AVG’tje van, een simpele maaltijd met kip, groenten en rijst, of gebruik de twee samen in een speciaal gerecht. Zoals een Thaise curry of kip madras.

Leestip: Hoelang moeten sperziebonen koken?

10. Paprika

Ook paprika heeft een aanwezige zoete en frisse smaak. Dat gaat heel goed bij stukjes of plakjes (of plukjes!) kip. Wij maken bijvoorbeeld weleens Kip Tandoori Dippers met paprika, een ovenschotel met kip en groenten, of deze Quiche Hete Kip.

Leestip: Zo maak je pulled chicken

11. Chinese kool

In veel Aziatische gerechten zie je deze combinatie terug: kip met frisse Chinese kool. Dat is zeker lekker in een wokgerecht met een lekker sausje. Neem bijvoorbeeld deze goedgevulde Tjap Tjoy!

De 11 groenten die bij kip passen op een rij: tomaat, broccoli, pompoen, prei, sojaboontjes, zoete aardappel, champignons, courgette, sperziebonen, paprika en Chinese kool.

Meer combinaties

Maar zoals we al zeiden: eigenlijk gaat bijna iedere groente goed met kip. Het is maar net hoe je het klaarmaakt. Duik dus zelf de keuken in of scroll door onze recepten met kip voor extra inspiratie.

Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor receptvideo’s en slimme kooktips.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: