Skip to main content

Kerst voorgerechten: 13 recepten

Kerst voorgerechten, daar wil je natuurlijk wel goed over nadenken. Het zet de toon van je kerstdiner! Maar tegelijkertijd wil je óók dat iedereen het lekker vindt en dat je er niet dágen voor in de keuken hoeft te staan. Wij delen 13 verrukkelijke feestelijke voorgerechtjes die het erg goed doen tijdens kerst. Nummer 12 is onze persoonlijke favoriet!

13x kerst voorgerechten

Weet je wat het leuke is van voorgerechten bij kerst? Je kunt er ook twee of zelfs drie kiezen en die serveren als tussengangen. Met goede voorbereiding (en een goede combinatie van lichte gerechten en wat stevigere) maak je je kerstdiner meteen extra fancy!

1. Gebakken Kruidenkaas

Het lijkt wel een gebakje! Wentel een stuk kruidenkaas door bloem, ei en panko en bak dit af in de oven. Serveer het met honing, tijm en toastjes om de kaas mee op te dippen. Zet de kaas in het midden als voorgerechtje om te delen, of snijd het stuk in dunnere schijven of plakken. Die kun je los van elkaar bakken en serveren.

2. Beef Tataki Teriyaki

Een supermooi licht voorgerechtje dat er ook nog eens chique uitziet. ‘Tataki’ betekent dat het vlees (maar je kunt dit ook doen met tonijn of zalm) heel kort aan alle kanten gegaard is. Het randje is mooi geschroeid, maar de binnenkant is nog mals en rauw. Met goede kwaliteit vlees is dat heerlijk! Serveer het met een zelfgemaakt teriyakisausje.

3. Sushi Hapjes

Ook dit voorgerecht lijkt wel een gebakje! Maak kleine sushi-kuipjes met behulp van een muffinvorm. Gebruik toppings die je zelf lekker vindt, zoals edamame, mango, tonijn, garnalen of avocado. Bak de hapjes af in de oven en serveer ze midden op een bord met een zelfgemaakte saus van mayo, sesamolie, sojasaus en sriracha.

4. Hartige Kerstboom

Deze Hartige Kerstboom is echt een spektakelstuk! Heel leuk om te maken én zeker leuk bij een niet te formeel kerstdiner. Of zelfs bij de borrel vooraf! Prik de kegel vol met allerlei hartige hapjes, zoals stukjes kaas, plakjes ham, olijven, augurken, tomaatjes, komkommers…

5. Kerstkrans Caprese

Een salade caprese maar dan in kerststijl. Klinkt wat cliché maar laten we eerlijk zijn: met caprese zit je al-tijd goed. Tomaat, mozzarella, basilicum – iedereen vindt het heerlijk! Gebruik producten van hoge kwaliteit, zodat de kerstkrans echt barst van de smaken!

6. Borrel Brie

Kaas in combinatie met zoete smaken zoals fruit en honing. Dat is echt een gouden combinatie. Zo ook bij deze Borrel Brie. Maal de brie tot een gladde crème en smeer dat uit over de borden. Top af met appelstroop, vijgen, walnoten en tijm. Serveer er gebakken ciabatta bij om de dip op te lepelen. Zooo lekker!

7. Hartige Kerstster

Een leuk voorgerecht voor op de kindertafel van het kerstdiner. Deze Hartige Kerstster maak je met bladerdeeg, ham, mozzarella, kaas en een handjevol kruiden. Door de bladerdeegplakken uit te snijden en de juiste kant op te draaien en vouwen, maak je er een kerstster van. Zet ‘m in het midden van de tafel en laat iedereen er een puntje van scheuren.

8. Doperwtensoep met Munt

Soep, ook altijd een goed voorgerecht. Het is niet te vullend, zodat je nog genoeg ruimte houdt voor het hoofdgerecht en het toetje. Ook belangrijk. Deze frisse soep maak je met doperwten, munt en serranoham voor een krokant zoutje.

9. Whiskeygarnalen op Avocadochips

Dit mooie borrelhapje is een ideale amuse, maar wij vinden dat je ‘m ook goed kan serveren als voorgerecht. Zeker als je er per persoon drie naast elkaar op een bord legt, met de whiskeysaus er mooi omheen gedrapeerd. Wat je nodig hebt? Garnalen, naturelchips, avocado (en nog een paar andere ingrediënten).

10. Carpaccio Flammkuchen

Een grote pizza, dat is nou niet direct iets waarbij we denken: typisch kerst. Maar het is maar net hoe je ‘m presenteert. Snijd het deeg in kleine stukken en vouw de randjes naar binnen, zo maak je voor iedereen een eigen stuk. Beleg de flammkuchen met carpaccio, truffeltapenade, rucola, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

11. Broodje Tonijntartaar

Nee dit is geen lunchbroodje, maar juist een chique stukje brood met frisse tonijntartaar. Ook hier geldt: het is maar nét hoe je het presenteert 😉 Hoe dan ook is de combinatie van tonijn, avocado, limoen en mango superlekker. De Kewpie Wasabi Mayonaise maakt het natuurlijk af.

12. Camembert Wellington

Kijk, dát is nog een voorgerecht voor kerst! Wellington is natuurlijk echt iets voor de feestdagen en zeker niet alleen iets voor het voorgerecht. Wij pakten een smeuïge camembert in met bladerdeeg, rauwe ham en tijm. Na het bakken, stroomt de kaas er zo uit… Snijd ‘m aan tafel aan en geef dan iedereen een stukje.

13. Ratatouille

Een licht gerecht om de avond mee te starten, dat is deze Ratatouille. En kijk nou eens hoe mooi het eruitziet! Echt een indrukwekkend voorgerecht! En het bevat ook nog eens lekker veel vitaminen. Dat is ook best mooi meegenomen tijdens die vette feestdagen, toch?

Nog meer kerstrecepten

Wil je deze kerst meerdere voorgerechten serveren als tussengangen? Ga dan voor deze combinaties: 1/8/9, 3/5/12 of 2/6/11. Of kies natuurlijk zelf een paar leuke voorgerechten uit.

Zoek je nog meer inspiratie voor kerstrecepten, dan kun je hier verder lezen:

Op onze website en in onze kookboeken vind je nog veel meer inspiratie voor voor-, hoofd- en nagerechten voor kerst! Of volg ons op Instagram, Facebook en TikTok.

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: