Skip to main content

Kerst hoofdgerechten: 11 recepten (vlees/vis)

Kerst hoofdgerechten. Of je er nu al máánden naar uitkijkt of er (stiekem) een beetje tegenop ziet: iedereen wil lekker eten met kerst. Extravagant en culinair of liever simpel maar wel heel smakelijk? Van klassieke wellington tot aan een chique stukje vlees. We zetten 11 hoofdgerechten op een rij die perfect zijn voor kerst!

11x kerst hoofdgerechten

Deze hoofdgerechten voor kerst zijn bijna allemaal in de basis heel eenvoudig. Met bijgerechten, zoals stoofperen, patatjes of gebakken aardappelen kun je het zo gek maken als je zelf wil!

Tip: Basisrecept Stoofperen, Frietje Parmezaan en Krokante Aardappels

1. Kaasfondue met Champagne & Truffel

We beginnen de lijst met kerst hoofdgerechten met een gerecht dat ‘kerst’ schrééúwt. Kaasfondue is iets moois en gezelligs om samen te doen aan tafel, met de hele familie of vriendengroep. Door de truffeltapenade en frisse champagne krijgt de smeuïge kaas een speciaal tintje.

2. Zoete Aardappelgratin

Dit is een bekend bijgerecht met een twist. Deze aardappelgratin maak je namelijk met zoete aardappelen en dat zorgt voor een zachtere, zoetere smaak. Heerlijk in combinatie met de zoute Parmezaanse kaas en pittige Hot & Spicy Kruidenmix.

3. Rode Wijn Entrecote

Oef, wat een mooi gerecht is dit! Je moet de barbecue er even voor uit de opslag halen, maar we beloven je dat het alle moeite waard is. Gaar het vlees op de grill in een dieprode marinade van rode wijn. Eenmaal gebakken, serveer je er ook een wijnsausje bij. Wat een luxe.

4. Zalmpakketjes

Deze Zalmpakketjes maken wij stiekem best vaak buiten de feestdagen om. Dan is het een speciale avondmaaltijd. Toch doet ‘ie het ook erg goed tijdens een kerstdiner. Je kunt het bovendien heel goed voorbereiden. Maak vooraf pakketjes met een stukje zalm, citroen, boontjes en (eventueel) aardappelen en bak die af in de oven. Ook lekker met een portie gebakken aardappeltjes of friet erbij.

5. Varkenshaas Medaillons met Zoete Aardappelgratin

De Zoete Aardappelgratin van nummer 2 maar dan nét een niveautje hoger! Dit gerecht draait natuurlijk helemaal om de malse Varkenshaas Medaillons. Heerlijk op smaak door de verse rozemarijn en tijm én een kneepje honing. Ja echt!

6. Boeuf Bourguignon

Oké oké, dat klinkt heel chique maar dit is natuurlijk gewoon stoofvlees. Hoewel, ‘gewoon’. Dit stoofvlees is zó boterzacht, zó vol van smaak, hier kunnen we de hele pan in één keer van leeg eten. Serveer dit warme gerecht met aardappeltjes, stoofperen en gestoomde groenten of een simpele salade. Succes gegarandeerd.

7. Tournedos van de BBQ

Nog een hoofdgerecht waarvoor je de barbecue af mag stoffen: tournedos! Het kost wat, maar met kerst mag dat soms best. Deze stukken tournedos krijgen extra veel smaak door ze te grillen op de barbecue. Serveer het vlees met zelfgemaakte (heerlijke!) kruidenboter.

8. Entrecote Cafe de Paris

Nou, daar kun je mee aankomen. Dit gerecht heeft alles in één: een mooi stuk gegrilde entrecôte, knapperige frietjes en daarbij giet je een fantastische roomsaus met kaas, Madeira en cognac, en (verse) kruiden. Het heeft ontzettend veel smaak, dit wil je echt eens proberen!

9. Zalm Wellington

Natúúrlijk kon een wellington-gerecht niet ontbreken in deze lijst met hoofdgerechten voor kerst. Je kunt ‘m vullen met vlees (‘beef wellington’) of biet (‘beet wellington’) maar dus ook met zalm. Pak de vis in met bladerdeeg, spinazie, broccolini, kruidenkaas, kruiden en zoute katenspek, en bak het hele pakket af in de oven. Snijd ‘m aan tafel in stukken en verdeel deze over de borden.

10. Kip uit de oven

Het is misschien niet direct iets waar je aan denkt bij een chique kerstdiner, maar we weten zeker dat zo’n hele kip uit de oven hartstikke in de smaak valt! Hij krijgt superveel smaak door de Kippetje Kruidenmix waar je ‘m mee insmeert. Serveer er frietjes of aardappelgratin bij om het af te maken.

11. Aardappelgratin met Truffelrollade

Over aardappelgratin gesproken, hier hebben we nóg een recept met deze klassieker. Maar het is toch heel anders dan anders, want deze maak je op in een tulband. In de oven wordt dat een prachtig glanzende ‘cake’. Daarbij serveer je een stuk smaakvolle Truffelrollade. Heerlijk!

Nog meer kerstrecepten

Heb je eigenlijk al nagedacht over het voor- en nagerecht? Daar maak je het kerstdiner helemaal mee af! Lees hier verder voor meer inspiratie:

Op onze website en in onze kookboeken vind je nog veel meer inspiratie voor voor-, hoofd- en nagerechten voor kerst! Of volg ons op Instagram, Facebook en TikTok.

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: