Skip to main content

Een kerstmenu maken, krijg je stress bij het idee alleen al? Al die kookboeken, websites en social media vól met de lekkerste kerstrecepten… Maar wat kies je dan? Wij maken het je makkelijk: in dit blog geven we je 5 complete kerstmenu’s voor ieder gezelschap. En wil je het menu toch nét een beetje anders, dan kun je ook prima mixen en matchen. Klaar voor? Komen ze!

Kerstmenu maken: 5 combinaties

Of je de kerstdagen nou doorbrengt met een groep collega’s, de buren, een enorme familie of één of twee goede vrienden: met deze 5 kerstmenu’s kun je overal aankomen.

Tip: 4x originele eindejaarsgeschenken en kerstpakketten

1. Vegetarisch

In iedere familie of vriendengroep zit tegenwoordig wel iemand die geen vlees of vis eet. Het is natuurlijk wel zo leuk en netjes om daar rekening mee te houden! Sterker nog, doe lekker mee. Maak het hele kerstmenu vegetarisch! Begin met een prachtig opgemaakt bordje Ratatouille. Heb je je portie groenten binnen? Dan kun je de pannetjes op tafel zetten voor het hoofdgerecht: Kaasfondue met Champagne en Truffel. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens de kerstdagen, kaasfonduen, maar het is heerlijk, supergezellig én lekker winters. Je kunt er ook nog Zoete Aardappelgratin bij maken, daarmee zit je altijd goed. Sluit af met een chique kuipje Ferrero Rocher Mousse.

2. Vis

Kan je gezelschap wel een visje waarderen? Dan is dit kerstmenu misschien wel wat voor jou! Begin met toastjes of kleine Broodjes Tonijntartaar, als frisse starter. En deze Garnalen Piri Piri doen het ook altijd goed. Weinig moeite, maar véél smaak! Voor het hoofdgerecht kun je deze klassieker-maar-dan-net-een-beetje-anders maken: Zalm Wellington. Heerlijk malse zalm in een krokant jasje van bladerdeeg. Prachtig! Als toetje maak je Kinder Bueno Tiramisu, makkelijk en goed voor te bereiden.

3. Klassiek

Hartstikke leuk, al die spectaculaire gerechten en smaken, maar met kerst wil je soms gewoon bij de klassiekers blijven. Snappen we helemaal! Serveer bijvoorbeeld onze Camembert Wellington als borrelhapje voor het diner. Snijd je het bladerdeegpakketje aan, dan stroomt de warme gesmolten kaas er perfect uit. Iets minder spectaculair maar áltijd goed: een simpele salade caprese. Onze Kerstkrans Caprese is ideaal voor het kerstdiner. Voor het hoofdgerecht moet je een beetje geduld hebben, maar ingewikkeld is het zeker niet: Boeuf Bourguignon, oftewel stoofvlees. Serveer er pommes duchesse bij, helemaal zoals het hoort! Het toetje? Zoete, smeuïge Brownie Tiramisu.

4. Culinair

Ga je voor chique deze kerst? Ook daar hebben we een mooi menu voor samengesteld! Begin de avond met een smaakvol borrelhapje, namelijk Borrel Brie met appelstroop, noten en vijgen. Als voorgerecht serveer je kommetjes Doperwtensoep met Munt en stukjes zoute serranoham. Bij het hoofdgerecht wordt het echt spectaculair: maak Entrecôte Café de Paris met frietjes (of aardappelkroketjes) en een fantastische roomsaus waar volgende kerst sowieso nog over gepraat wordt. Als toetje maak je Crème Brûlée Cheesecake: twee geniale toetjes gecombineerd!

5. Vlees

Ook met verschillende vleessoorten kun je een heerlijk gevarieerd kerstmenu bouwen. Voor het voorgerecht hebben we een mooi out of the box gerecht: Beef Tataki Teriyaki. Schroei rundvlees héél kort aan zodat het een gebakken randje krijgt maar van binnen rauw en mals blijft. Met een smaakvol teriyakisausje is dat echt héérlijk en het is ook nog eens mooi en luxe om te zien. Ook lekker: een frisse Radijs Soep met daarbij een Gevuld Stokbroodje Kruidenboter. Of wat denk je van deze Flammkuchen Carpaccio als voorgerecht? Het hoofdgerecht is niet zomaar een simpel stukje biefstuk: onze Aardappelgratin met Truffelrollade zit bomvol kerstige smaken! Het toetje is bijzonder eenvoudig maar ook op en top kerst: een Zoete Kerstboom helemaal volgeprikt met macarons, fruit, bonbons, nougat en nog veel meer lekkers.

Kerst inspiratie: voor-, hoofd- en nagerechten

Het leuke van deze samengestelde kerstmenu’s: het staat je he-le-maal vrij om te mixen en matchen! Maak gerust het voorgerecht van de één en het toetje van de ander. Wil je nog meer heerlijke kerstinspiratie? Klik dan verder door deze blogs:

Op onze website en in onze kookboeken vind je nog meer inspiratie voor je volgende (kerst)diner! Of volg ons op Instagram, Facebook en TikTok.

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: